καλημέρα με φουτουράμα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα:

διαδικτυακή διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας (μάθημα έκθεσης Λυκείου),

για μαθητές εντός και εκτός Ελλάδας,

με άμεση βιντεοσυνδιάσκεψη (υπερσύγχρονο Web Conferencing), κλικ εδώ

 

24grammata.com/ γνώμη

Μισές αλήθειες ή ολόκληρα ψέμματα.
κείμενο: Μανώλης Δημελλάς


Περιμένω με αγωνία τα καινούρια επεισόδια από το “futurama”, την  Αμερικάνικη σειρά κινουμένων σχεδίων του Ματ Γκρέινινγκ, που σατιρίζει απίθανα, κάθε αντίληψη και στάση στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.

Το σενάριο δείχνει απλό, μα εξαιρετικά πετυχημένο, βρισκόμαστε στο 3100, πολλοί κόσμοι, μα και πάμπολλα σύμπαντα, παρακολουθούμε μια εταιρία που κάνει ντελίβερι, διάφορα αντικείμενα, μέσα στους γαλαξίες και στην ατέλειωτη διαφορετικότητα.

Τα πρόσωπα είναι συγκλονιστικά, όμως αυτό που ξεχωρίζει είναι η επιλογή των θεμάτων και η ευθεία αναφορά, στην καθημερινή φρενίτιδα των Αμερικάνων, των ηγετών, των μέσων, αλλά και τη περίφημη στάση της μάζας.

Σε ένα από τα τελευταία, διαδικτυακά επεισόδια, με τίτλο

«Eye-phone», έχει ανακαλυφθεί ένα τσιπάκι, το τοποθετούν λοιπόν μέσα στο μάτι και οι ήρωες τρέχουν σαν θεοπάλαβοι για να μπήξουν ένα τηλέφωνο-υπολογιστή, μέσα στο οπτικό τους πεδίο, ό,τι ακριβώς κάνει και το πανάκριβο Iphone.

Σε ένα προηγούμενο επεισόδιο η παρέα, που έχει κερδίσει και το παγκόσμιο βραβείο Γκίνες το 2010, σαν η πιο διάσημη για την κριτική της, βάζει έναν πρωταγωνιστή να ερωτευτεί ένα ρομπότ, φτάνουν στο σημείο έπειτα από τρελή πλοκή, να διαδηλώνουν μαζικά για να επιτραπεί ο γάμος των ανθρώπων με τα ρομπότ.

Αναρωτιέμαι για τη εξέλιξη της σειράς, πως πρόκειται να αγγίξει, να δώσει την ιστορία της τρομοκρατικής «κατσαρόλας», μια υπόθεση που αν και μακριά, μάς προβληματίζει για την αντιμετώπιση, αλλά και τον τρομερό επικοινωνιακό της χειρισμό.

Από τη μια ο πρόεδρος τους, ο Μπάρακ Ομπάμα, ξεκαθαρίζει πως δεν φοβάται, ούτε και τρομοκρατείτε η Αμερική.

Από την άλλη το κλίμα στη Βοστώνη άγγιξε τα όρια του παραλόγου, με την τέλεια συνδρομή των αρχών, στήθηκε για μια βδομάδα (και συνεχίζει) ένας ατέλειωτος εφιάλτης.

Στρατός με βαριά οχήματα στους δρόμους, η παρότρυνση να μην κυκλοφορεί ο κόσμος, μα να παραμένει σπίτια του, μα και ένα σωρό ψεύτικες, φάλσες πληροφορίες, οι “λαγοί”, που τρέχουν, αλλά παραπλανούν και δεν οδηγουν πουθενά, έφτιαξαν τους περισσότερο τρομοκρατημένους κατοίκους του πλανήτη.

“Έμοιαζε με νέα επίθεση σε δίδυμους πύργους ή απόβαση εξωγήινων”,  περιγράφει ένας δικός μου άνθρωπος, φοιτητής στο εκεί πανεπιστήμιο.

Η έκρηξη της κατσαρόλας στην πλατεία Κίπλευ, με τα εκτινασσόμενα σιδερικά πήρε 3 ψυχές και σάρωσε, έκοψε πόδια και χέρια σε πολλούς, τραυμάτισε παραπάνω από 170 ανθρώπους.

Σίγουρα δεν είναι αστείο, όμως ο τρόπος που χειρίστηκαν την υπόθεση δείχνει, φωτογραφίζει τους επικοινωνιολόγους, τους μάγους της πληροφορίας να μπαίνουν σε κάθε σχήμα και να σαρώνουν, διαμορφώνοντας και κατευθύνοντας ένα, μάλλον άβουλο πλήθος, σε προ-επιλεγόμενες κατευθύνσεις.

Την δεύτερη βδομάδα, από το μακελειό, η Βοστώνη αγκαλιάζει και φιλά την αστυνομία, χειροκροτά τον πρόεδρο και ζητά να εφαρμοστεί η θανατική καταδίκη, παρότι στην πολιτεία της Μασαχουσέτης έχει καταργηθεί από χρόνια.

Σας παραθέτω δύο μηνύματα, που έστειλε σε όλους τους φοιτητές το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ενώ προχτές έκανε και το μνημόσυνο στην φοιτήτρια που χάθηκε από το χτύπημα. Οι έλληνες φοιτητές σηκώνουν τα χέρια ψηλά και απορούν με την αντιμετώπιση…

“Those who have been touched by this terrible tragedy and wish to seek counseling can do so through the Dean of Students Office, through our University chaplains, the Student Health Services, and through the Sexual Assault Response & Prevention Center (SARP)”.

Όλοι όσοι επηρεάστηκαν από αυτήν την φρικτή τραγωδία και επιθυμούν να αναζητήσουν θεραπεία μπορούν να το κάνουν μέσω του γραφείου του κοσμήτορα, τους εφημέριους του παν., στις υπηρεσίες Υγείας των φοιτητών και στο κέντρο σεξουαλικής παρενόχλησης.

“Do me a favor – take a moment for yourself to reflect upon all that has happened this week. Talk with a trusted friend or loved one. After your reflections, if you are experiencing difficulty and feel the need to speak with a person trained to listen and give you assistance, please contact any of these counseling resources…..”

Κάνε μου μία χάρη-πάρε ένα λεπτό για τον εαυτό σου για να δεις όσα έγιναν αυτήν την εβδομάδα. Μίλα με ένα φίλο που εμπιστεύεσαι ή έναν αγαπημένο σου. Μετά τις προβολές σου, αν έχεις δυσκολία και νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις με ένα εκπαιδευμένο στο να ακούει άτομο, ώστε να σου παράσχει βοήθεια, παρακαλώ έλα σε επαφή με τις παρακάτω πηγές…

Στην αναμονή των νέων ρυθμών, εκείνων των αρμονικών, που θα βγουν από τη μητρόπολη του πλανήτη, έπειτα από το δολοφονικό, μα τόσο ερασιτεχνικό χτύπημα “κατσαρόλας”, περιμένω μια πρώτη προσέγγιση από τους δημιουργούς των κινουμένων σχεδίων, ίσως να δείξουν εκείνες τις προθέσεις, που εμείς οι φτωχοί και μακρινοί συγγενείς, θα καταλάβουμε μόνο, όταν τις νιώσουμε γερά στο κορμάκι μας.