Μεσόγειος, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ~ Κυρηναϊκή Πεντάπολις

24grammata.com culture WebTV

Στις ελληνικές αποικίες στη Λιβύη μας «ταξιδεύει» η σημερινή εκπομπή.
Ο ιστορικός Μιχάλης Σακελλαρίου μιλά για το ιστορικό της ίδρυσης των ελληνικών αποικιών στη Λιβύη.
Πρώτος σταθμός μας είναι η Κυρήνη. Οι εκπληκτικής ομορφιάς ναοί της, θέατρα, γυμναστήρια κ.α. βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Η Κυρήνη μαζί με την Απολλωνία, που ήταν το λιμάνι της, υπήρξε μια από τις πλουσιότερες αρχαίες πόλεις.
Η ξενάγησή μας συνεχίζεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Τρίπολης, όπου ο ιστορικός Mohamed Ali Fakroum, μιλά για τις αρμονικότατες σχέσεις των Ελλήνων με του Λίβυους.
Επόμενος σταθμός είναι η Ταύχειρα. Τα κατάλοιπα της αρχαίας αυτής πόλης, με τις άπειρες αρχαιοελληνικές επιγραφές, σφραγίζουν την περιοχή, η οποία σήμερα αραιοκατοικείται.
Από την αρχαία Βάρκα δεν έχει απομείνει τίποτε, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς από σεισμούς. Αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης, ωστόσο, βρίσκονται στο μουσείο της Πτολεμαΐδας, η οποία εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση δίπλα στη θάλασσα.
Οι Ευεσπερίδες, η σημερινή Βεγγάζη, είναι ο τελευταίος μας σταθμός στην περιοχή. Είναι μια μεγαλούπολη, δεύτερη μετά την πρωτεύουσα Τρίπολη. Ελάχιστα είναι, όμως, τα κατάλοιπα των αρχαίων Ευσπερίδων τα οποία εντοπίζονται δίπλα στο πανύψηλο φάρο.

http://www.youtube.com/watch?v=wzCXpnRf5Gc

http://www.youtube.com/watch?v=uD3tq98T_jE&feature=related