με αφορμή το ποίημα “αποκλίσεις” του Γ. Αναγνώστου

αναγνωστου λόγοι 24γραμματα24grammata.com/ σύγχρονοι λογοτέχνες

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Οι αποκλίσεις απασχολούν καιρό τις επιστήμες. Διαδραματίζουν πάντα έναν ενδιαφέροντα ρόλο και σπάνια απορροφούνται από την έκβαση. Διακεκριμένες και διακριτικές συντηρούν μία κατάσταση αυθύπαρκτη. Υπάρχουν ανεξέλεγκτες, υφίστανται δίχως τη συγκατάβασή μας και αυτό επισύρει σεβασμό. Το φαινόμενο ολοκληρώνεται με διαρκείς μεταβολές. Νέα μέσα και αγωγοί θα συνεισφέρουν. Μ΄άλλα λόγια διαθέτουν μια ευλογημένη καταγωγή.
Σ΄εθνικό επίπεδο όμως οι αποκλίσεις δεν αποτυπώνουν παρά τις αναρίθμητες τάσεις που αναπτύσσονται εντός των συνόρων. Οι ταυτόχρονες αναπαραστάσεις διαφορετικών κόσμων, καθίσταται μια άκρως ανταγωνιστική εμμονή για τους συμμετέχοντες. Μόνον σ΄ένα ορισμένο επίπεδο αυτά θεωρούνται παρωχημένες καταστάσεις. Σ΄αυτήν τη στάθμη, που σπάνια επιτυγχάνεται μπορεί να συνυπάρξουν, πάντα με τις αποκλίσεις τους, σπουδαίες εποχές. Όπως ας πούμε εκείνη που ΄φερε εμπρός του τον γκαραζιέρη βιβλιόφιλο. Ή τ΄ακατόρθωτό ενός βύσσινου κήπου. Αυτά τα πράγματα και αυτά τα χρώματα αγγίζουν φιλόδοξα βάθη και ακόμη περισσότερο παθαίνονται παρά διαβάζονται. Είναι αλήθεια πως στην Αμερική και ακόμη σ΄ορισμένους άλλους τόπους ακόμα μπορεί κανείς να υπάρχει μες στη διαφορετικότητα, την ιδιότητα και ατμόσφαιρά του. Έτσι ολόκληρη η αμερικανική ιστορία, με τις τέχνες, τα πάθη και τις απολύτως οξυζενέ μέρες της, προχωρεί όπως η Μάικ, ναρκωτική γκόμενα, υδατογραφημένη καθώς στο σινεμά.Να υψώνεσαι δηλαδή μαζί με τον εαυτό σου και όχι ψηλότερα απ΄εκείνον. Κατά παράφραση των ανθρώπων του 42ου Παράλληλου.
Μες στα κινήματα ξοδεύτηκε η γνήσια Αμερική. Η πρωτοπορία υπήρξε πάντα το αδύναμο σημείο της. Δίχως να προβεί σε μικρότερες προόδους καθιερώθηκε, επιτρέποντας σε οδηγούς, αισθητικούς, καλλιτέχνες και περιπλανώμενους ν΄αναπτύξουν τον ηρωισμό τους. Δεν πρόκειται για απλό εγχείρημα. Όμως ετούτο αντικρίζεται από μια πολύ ορισμένη προοπτική, ένα φίλτρο της γνήσιας και τραχιάς Αμερικής. Με τις μπητ γέφυρες και τ΄ουρλιαχτό. Τώρα οι φίλοι φωνάζουν λιγότερο και δεν είναι καθόλου σπαραχτικοί. Η αισθητική του Τζακ Κέρουακ έγινε η αφετηρία  και με υπόστρωμα όσα κανείς έχει υπόψην . Ο Τσάρλι για τον οποίο έγινε μια αναφορά επαγγελματική ως τώρα, καθώς και το ζευγάρι με τα κελαριστά βήματα, που υποδεικνύεται στον κόμβο, θα μπορούσαν να συνοψίσουν την Αμερική. Κάποιοι ζουν μοιρασμένοι, άλλοι κρατούν τη μια ή την άλλη πλευρά και στέκουν πλάι σεμια άποψη της αμερικανικής ενδοχώρας. Σ΄όλο αυτό το μήκος της παράδοσης η Αμερική υποδέχεται τις γενιές με την αγωνία της ευκαιρίας. Ακόμα και αυτά τα πρόσωπα και οι περιθωριακοί και οι καλλιτέχνες  μπορούν να αναπτυχθούν ελεύθερα . Η Μάικ μπορεί με την ομορφιά της να σε σύρει στην πιο άγουρη νιότη σου, να αφιερωθείς στην πόλη και τ΄όραμα.
Οι αποκλίσεις συνήθως είναι ισχνές. Ετούτη είναι η πιο εξαίσια στιγμή τους. Διότι μπορούν να σταθούν μεγαλοπρεπείς, σχεδόν ακέραιες, και τότε να΄ναι αδύνατη η αυτοσυγκράτησή τους. Σε τούτο ποντάρει ο ποιητής Γιώργος Αναγνώστου και ο Τσάρλι που επανέρχεται όπως ο θείος Σαμ κραδαίνοντας το εγχειρίδιο ευκαιρίας του αρμόδιου υπουργείου. Ο κύριος Αναγνώστου στοχάζεται τρόμους ψυχοτικούς, φοβάται κάθε τι επιτακτικό και αναγκαίο. Οι πραγματικά δύσκολοι καιροί πέρασαν οριστικά πια. Ο Τζακ Κέρουακ τους εξιστόρησε. Και ακόμη η Μάγκι Κάσσιντι ή ο Ίντυμπόυ θα μπορούσαν να είναι ενταγμένοι στο ποίημα αφιέρωση. Και μ΄όλο το δίκιο του κόσμου.Θα πρέπει κανείς να στραφεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ατομική ταυτότητα, μ΄όλη τη μοναξιά της μπορεί να διασώσει τα πάντα. Μια ολόκληρη Αμερική σώζεται από την ετερογένειά της και είναι υπόθεση εσωτερική. Βαθιά στον Κέρουακ υπάρχει μια αγάπη για την Αμερική που φτιάχτηκε,για το μέλλον που πλησιάζει, για τους νέους κόσμους που στήνονται μες στο χιόνι. Εδώ πατρίδα καθενός είναι ο άλλος.
Θα πρέπει να ειπωθεί πως οι Αποκλίσεις του Γιώργου Αναγνώστου δεν μπορούν  παρά να διεγείρουν το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Το εθνικό χαρακτηριστικό, ο ερεθιστικός παλμός της πλοκής, ακόμη ότι μπορεί να διασώθηκε απ΄τα κομμένα λουλούδια του γηπέδου.Όλα είναι τα λαϊκά, τ΄απλά πρόσωπα της δράσης. Είναι οι τυχαίοι που ίσως έχουν τη συγκλονιστική εμπειρία, που στη σύνθεσή τους συμπληρώνεται ο κύκλος της ζωής, μια καλοσχηματισμένη εμπειρία. Η ελευθερία είναι αμίμητη και δεσπόζει στην παράσταση όταν αποχωρεί ρεαλιστικά, σαν άγριο ζώο δρασκελίζει την ποίηση. Κατατρώει τις λέξεις, επινοεί, καταστρέφει, ευλογεί και αποκαλύπτει το μυστικό. Είναι μια ασφάλεια ώστε να επέλθει η πληθωρικότητα, στο δυτικότερο άκρο του πολιτισμού. Μια δικλείδα  ουσιώδης, ώστε να μην θίγονται οι ατομικές μοναξιές μας. Με τέτοιο αίσθημα θα ταράξει την καθ΄ημέραν γαλήνη ο Αναγνώστου, ο Τσάρλι, η Μάικ. Το σπίτι των ζωγράφων στις λατινικές οδούς της Ουάσιγκτον και οι ακραίοι σταθμοί του φαραγγιού είναι η κληρονομιά. Οι αποκλίσεις είναι πρωτίστως μια κοινή καταγωγή σ΄έθνικό επίπεδο, η ανάσα μας η ίδια.Στα πρόσωπα του Αναγνώστου συναντάς ποσότητες ζωντανές. Άλλωστε ο Τσάρλι, μιλά την ίδια γλώσσα με την Μάικ και μ΄όλους εκείνους τους ηλικιωμένους ζητιάνους. Ακόμη με τον Τζακ Κέρουακ και τους εσωτερικούς καιρούς του μέλλοντος, την αναγκαιότητα που μεινε ως τώρα επιφάνεια. Ο Αναγνώστου, με μια αγωνιώδη αφαίρεση φθάνει στην Αμερική. Δεν είναι οι άντρες μονάχα. Είναι ακόμη ο σφυγμός της ιστορίας. Ό,τι πιο βαθύ και ακέραιο.
Το βιβλίο με τις Αποκλίσεις εκδίδεται από τον «Ενδυμίωνα.» Φέρει ένα τίτλο γραμμένο σ΄όστρακο, δίχως κενά, τραβώντας τάχα πίσω τη γραφή. Στα πιο πρωτόγονά της εγχειρήματα. Στα ποιήματα, υπάρχουν αποφθέγματα, τρόμος και βογγητά, συνθήματα. Μια Αμερική κατακτημένη ολότελα από τα οράματα και τις μεταναστεύσεις.

για τη συλλογή ποιημάτων του Αναγνώστου http://issuu.com/basilislaliotis/docs/anagnostou

επίσης:

1. Rain in the Valley, a Novel by Helen Papanikolas click here

2. Helen Papanikolas: Obituary and Bibliography by Yiorgos Anagnostou click here

3. Research Frontiers, Academic Margins: Helen Papanikolas and the Authority to Represent the Immigrant Past  click here

4. Διπλή Υλικότητα, Γιώργος Αναγνώστου  κλικ εδώ

5. Οχτώ Χαϊκού κλικ εδώ