ΟΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ HELMUT NEWTON

THEY ARE COMING

24grammata.com/Αμερική (αφιέρωμα  εν προόδω)

Εξερευνώντας την “Ωραία Αμερική” (24american womanη στάση, αφιέρωμα εν προόδω)

έχουν  προηγηθεί κλικ εδώ

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Ο Απόστολος Θηβαίος θα είναι ο οδηγός και ο ξεναγός μας σε αυτό το πανέμορφο ταξίδι στην Αμερική του ωραίου, του έρωτα και της φαντασίας.

Η σχολή που εισήγαγε ο Φραντσίσκο Γκόγια με τη δυαδική Μάγια του ήρθε απόψε στο νου μου καθώς παρατηρούσε τη σειρά φωτογραφιών του Helmut Newton. Φθάνουν ονομάζει ο σπουδαίος Αμερικάνος φωτογράφος μόδας τις ασπρόμαυρες συλλήψεις του με τα ντυμένα και τα γυμνά κορίτσια που φθάνουν άλλοτε με τις καμπαρντίνες μες στο κατάλευκο φόντο ή αποκαλύπτουν τα χυτά τους κορμιά, την εποχή που γεννάται η φωτογραφία μόδας. Μια συνέπεια της εικόνας και του καταλυτικού ρόλου που πρόκειται να διαδραματίσει τις επόμενες δεκαετίες, διαμορφώνοντας αποφασιστικά το ύφος και τα αισθητικά πρότυπα του περασμένου αιώνα.
Μια μορφή μοναδική για τη σύγχρονη τέχνη του 20ου αιώνα, ο Helmut Newton υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους μόδας. Οι ερωτικές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του χαρακτήρισαν μια ολόκληρη εποχή και σημάδεψαν τα εξώφυλλα περιοδικών όπως το Vogue και το Harper’s Bazaar. Η τεχνική του συνδύασε αριστοτεχνικά τους όρους και τις απαιτήσεις της σύγχρονης μόδας. Γυμνό και ομορφιά, ανιχνεύσιμα διαχρονικά στο έργο του, τον κατέστησαν έναν από τους πιο πολυσυζητημένους σύγχρονους καλλιτέχνες που επέδρασαν αποφασιστικά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Οι φωτογραφίες του στον τομέα της μόδας, μετέβαλαν το χαρακτήρα του εξειδικευμένου αυτού τομέα, καθιστώντας τον ένα καινούριο είδος τέχνης. Ο Zdenek Felix επισημαίνει: «Απ΄τις φωτογραφίες μόδας ως τα πορτραίτα του και απ΄τις σπουδές των γυμνών στο σύμπαν του κλασσικού χορού, απ΄το ερωτικό ως το μυστήριο του θανάτου, ο Newton υποστήριξε ένα προσωπικό είδος μπαροκισμού στη θεματολογία του.»
Η φήμη του Newton εκτοξεύεται πραγματικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 όταν και ξεκινάει να δημοσιεύει εικόνες που συνδυάζουν εκδοχές των πιο ερωτικών διαστροφών με το είδος της φωτογραφίας μόδας το οποίο και τόσο πιστά υπηρέτησε. Τα γυναικεία μοντέλα του υποβλήθηκαν σε πόζες υποταγής, με μια άκρως πετυχημένη αδιαφορία απέναντι στο φακό. Πάντα να υπηρετούν το πρότυπο του φωτογράφου για την ανθρώπινη ομορφιά της εποχής του. Εύρωστες, με εξαίρετα σώματα και ολοφάνερη δυναμική, προπομποί των super models που έμελε να μονοπωλήσουν τον τομέα της μόδας τις επόμενες δεκαετίες. Είναι γεγονός πως ο Newton προκάλεσε την κοινή γνώμη με το ιδιαίτερο ύφος και την δίχως συστολή θεματολογία του. Εντούτοις οι αρνητικές κριτικές για την ηθική του έργου του γρήγορα μετριάστηκαν καθώς οι φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου έμελε να καθιερωθούν τα επόμενα χρόνια. Βασικό χαρακτηριστικό των φωτογραφιών του αποτελεί η αμηχανία των μοντέλων του στον τρόπο που διαχειρίζονται τον φακό και η ανεξάντλητη δυναμική της ομολογίας του ανθρώπινου πάθους. Το είδος αυτό του περιθωρίου, -έτσι μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοπορία του Newton τη δεκαετία του ΄60-, το οποίο υπομνηματίζει τα στάδια στην πορεία του καλλιτέχνη αλλά και τη γενικότερη εξέλιξη της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, η προσωπική αισθητική του ενσωματωμένη στον τομέα της μόδας, σχεδόν πανάκεια, συνιστά την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στον Helmut Newton και τους πολυάριθμους μιμητές του.
Τέλος, δεν θα μπορούσε κανείς να μην επιφυλάσσει λίγες κουβέντες για την τεχνική αρτιότητα του δημιουργού. Ο τρόπος που συνθέτει, το καδράρισμα και η χρήση της φωτοσκίασης, συνιστούν στοιχεία που αναδεικνύονται και καθιερώνονται στο αριστούργημά του «They are coming!» Ενταγμένος σε εκείνη την κατηγορία των ελάχιστων τιμούμενων, θα περιλαμβάνεται εφεξής ο Newton. Η μοναδική του συνεισφορά στην τέχνη της φωτογραφίας δεν είναι άλλη από την παραχώρηση στην τέχνη αυτή μιας αισθητικής σκοτεινού περιθωρίου, καταθέτοντας για το μέλλον ένα σπουδαίο και ανεξάντλητο έργο.
H ζωή του Helmut Newton επιφύλασσε για τον ίδιο δοκιμασίες, ήδη απ΄την τρυφερή, παιδική ηλικία του. Γεννημένος στο Βερολίνο από Εβραίους γονείς εγκαταλείπει μαζί με την οικογένειά του τη γερμανική πρωτεύουσα και την απειλή της αντισημιτικής προπαγάνδας του χιτλερικού καθεστώτος. Ο ίδιος αναχωρεί για την ανατολή ενώ οι γονείς του θα καταφύγουν στη Βόρεια Αμερική. Ο Newton θα παραμείνει στην Σιγκαπούρη ως το 1940, προτού επισκεφτεί την Αυστραλία και ενταχθεί για μια πενταετία σχεδόν στις τοπικές, στρατιωτικές δυνάμεις. Το 1946 αποκτά την αυστραλιανή υπηκοότητα και ξεκινάει την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία μόδας και το θέατρο. Το 1948 παντρεύεται την ηθοποιό June Brunell με την οποία και θα μοιραστεί τη ζωή του ως το τέλος. Η παρουσία του στην αμερικανική τέχνη συνοψίζεται στην αισθητική πρωτοπορία, την πρόκληση και την αναίρεση των χρηστών ηθών μιας επαρχιακής, αμερικανικής κοινωνίας η οποία παρά την αναπτυξιακή δυναμική της εντούτοις παρέμενε προσηλωμένη σε παλαιομοδίτικα, κοινωνικά μοντέλα,εντελώς ξένα απέναντι στην τεχνοτροπία και την εικαστική άποψη που εισήγαγε το έργο του Helmut Newton.
Θα φύγει απ΄τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος. Η φήμη και το έργο του συνιστούν διαχρονικές κατευθύνσεις για τις νέες γενιές, ενώ η προσήλωσή του στην ένταση και τη σημασία της ερωτικής διαστροφής αποκαλύπτουν έναν δημιουργό που δίχως καμιά διακριτικότητα εντρύφησε στα ανθρώπινα πάθη, υπονοώντας τη μελλοντική δυναμική τους.