Ο θρυμματισμένος κόσμος, Κ. Καστοριάδης

Κορνήλιος Καστοριάδης
Μετάφραση από τα Γαλλικά Ζήσης Σαρίκας,  Κώστας Σπαντιδάκης

24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο]

Ποτέ άλλοτε το καθήκον του φιλοσοφικού στοχασμού δεν υπήρξε τόσο βαρύ και τόσο δύσκολο όσο είναι σήμερα. Αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος που η εποχή μας σπεύδει να διακηρύξει το τέλος της φιλοσοφίας, το αδιέξοδο της μεταφυσικής ή την ανάγκη να υπαχθούμε όλοι στον Νόμο που αποκάλυψεένας απρόσιτος Άλλος.
Το τέλος της φιλοσοφίας θα σήμαινε το τέλος του αιτήματος της αυτονομίας. Κι είναι αλήθεια ότι το αίτημα αυτό, που ενσαρκώθηκε ελλιπώς και εν μέρει στην έλληνοδυτική ιστορία, βρίσκεται σήμερα υπό απειλήν. Ανισόρροπα αυτονομημένη καί δυνάμει καταστροφική ανάπτυξη της τεχνοεπιστήμης· κατα- σίγαση της πολιτικής και της κοινωνικής διαμάχης· αξιοθρήνητη παραίτηση των διανοουμένων, που συνωστίζονται γύρω από τις εξουσίες ή αποσύρονται στους πύργους τους από πλεξιγκλάς —όλα αυτά συνωμοτούν στη δημιουργία ενός τύπου ανθρώπου, που έχει πλήρως απορροφηθεί από την κατανάλωση και την ηδονή της στιγμής, απαθής ως προς τα κοινά, ταυτόχρονα κυνικός και κονφορμιστής. Πώς είναι δυνατόν, με τέτοιους πολίτες, να λειτουργήσει αυτή η περίφημη δημοκρατία ή, μακροπρόθεσμα, να επιβιώσει; Οι πολιτικοί μας φιλόσοφοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο ν’ απαντήσουν στο ερώτημα.
Το βιβλίο αυτό, που συγκεντρώνει διάφορα κείμενα, συνεχίζει και εμβαθύνει τις σκέψεις που διατύπωσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης στο έργο του Τά σταυροδρόμια του λαβύρινθου.

24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο]

Το 24grammata.com έχει, επίσης, δημοσιεύσει και τα παρακάτω ebooks ή άρθρα του Κορνήλιου Καστοριάδη

 

  1. Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα κλικ εδώ
  2. Κ. Καστοριάδης – Ουγγρική Επανάσταση (1956) κλικ εδω 
  3. Η “Ορθολογικότητα” του Καπιταλισμού κλικ εδώ
  4. Συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη  κλικ εδώ 
  5. Συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη: “Περί Οικολογίας” κλικ εδώ 
  6. Κ. Καστοριάδης – Αποκόμματα Εφημερίδων κλικ εδώ
  7. La mort de Cornelius Castoriadis, René Barbier  κλικ εδώ