Τραγούδια και χοροί από τη Σινασό της Καππαδοκίας

Κυριάκου Η. Βλασιάδη

24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο]

ΣΙΝΑΣΟΣ  ΤΗΣ   ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

Η Κωμόπολη  Σινασός βρίσκεται στο κέντρο της Μικράς Ασίας, στην Καππαδοκία, 260 χλμ. περίπου νοτιοανατολικά της Άγκυρας και 50 χλμ. νοτιοδυτικά της Καισάρειας. Σήμερα ονομάζεται  Μουσταφάπασά.   Ο πληθυσμός της πριν από την Ανταλλαγή των  πληθυσμών  Ελλάδος – Τουρκίας του 1924, ανερχόταν σε περίπου 3000  Έλληνες και 500  Τούρκους.
Το όνομά της ,κατά την επικρατέστερη άποψη, προέρχεται από τη λέξη ΣΙΝ, που στη σημιτική  σημαίνει  Ήλιος και από το τελικό -ασσός, ενδεικτική κατάληξη τοπωνυμιών και κυρίως πόλεων όπως πχ. Μαμμασός, Αλικαρνασσός, Παρνασσός κλπ. Δηλαδή,  Σινασός=Ηλιούπολη.
Σχετικά με το ιστορικό της παρελθόν, υπάρχουν λιγοστά τεκμηριωμένα στοιχεία. Η παλαιότερη αναφορά για τη Σινασό βρίσκεται σ’ ένα οθωμανικό κατάστιχο του 1476. Από μεταγενέστερες πηγές γνωρίζουμε ότι από το  1770  περίπου, την διοίκηση της Κοινότητας ασκούσε η Δημογεροντία, της οποίας τα μέλη εκλέγονταν κάθε χρόνο με το πλειοψηφικό σύστημα, είχε  δε πολλές αρμοδιότητες, αφού έκανε μέχρι και  χρέη Ειρηνοδικείου. Κράτος  εν  κράτει  δηλαδή!
Η  Σινασός  ήταν ένα από τα  4-5  ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας και οι Σινασίτες ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι με υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα αλλά και με ισχυρό εθνικό φρόνημα από την Ελληνική καταγωγή τους. Η ευσέβεια, χαρακτηριστικό των κατοίκων της Καππαδοκίας, ήταν πολύ έντονη στους Σινασίτες. Στην  κωμόπολη υπήρχαν δύο ενοριακοί ναοί, ένα μοναστήρι  και περίπου 40 παρεκκλήσια μέσα και  γύρω απ’ αυτήν, τα περισσότερα ιδιωτικά. Στον κεντρικό Ι.Ν. των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης ο οποίος σώζεται  μέχρι σήμερα, τα τελευταία χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τελεί Θεία Λειτουργία, σχεδόν κάθε χρόνο.
Ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ήταν στη Σινασό η Ελληνική Παιδεία, καθώς λειτουργούσαν Νηπιαγωγείο, Παρθεναγωγείο και Αρρεναγωγείο, με δασκάλες και δασκάλους, επί το πλείστον από την Αθήνα. Το Αρρεναγωγείο συστήθηκε το 1821 με Συγίλιο του Πατριάρχη Γρηγορίου του 5ου, δύο μήνες πριν τον απαγχονισμό του. Ήταν οκτατάξιο όπως και το Παρθεναγωγείο. Μιλούσαν άπταιστα την ελληνική γλώσσα όπως ακριβώς στην Ελλάδα, μάθαιναν την Τουρκική σαν δεύτερη γλώσσα και η εκπαίδευση ήταν δωρεάν και υποχρεωτική για όλους!…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο   Κυριάκος  Βλασιάδης  γεννήθηκε  και  μεγάλωσε  σε  προσφυγική συνοικία του Πειραιά  το 1941. Οι γονείς του είχαν γεννηθεί στη Σινασό της Καππαδοκίας  και ήλθαν στην Ελλάδα μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924. Ανδρώθηκε μαθαίνοντας από τους γονείς του αλλά και από άλλους σινασίτες  Πρώτης  γενιάς, τα τραγούδια και τους χορούς της  ιδιαίτερης πατρίδας τους.

-Σπούδασε Οικονομολόγος, είναι δε σήμερα συνταξιούχος και επίτιμος διοικητικός υπάλληλος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού εργάσθηκε σ’αυτό επί 35 χρόνια. Επίσης είναι Αντιπρόεδρος του Σωματείου  «Η  ΝΕΑ  ΣΙΝΑΣΟΣ».

–  Έκανε πολύχρονες  έρευνες πάνω στα τραγούδια και τους χορούς της Σινασού, με αποτέλεσμα  τη συγγραφή  ειδικής  εργασίας  με  θέμα  «Τραγούδια και χοροί από τη Σινασό  της  Καππαδοκίας » ,  η οποία έχει δημοσιευθεί στα περιοδικά ‘’Πολιτιστικό Περισκόπιο’’, ‘’Χοροστάσι’’, ‘’Άρδην’’, ‘’Ελληνορθόδοξος Βυζαντινός Πολιτισμός’’, ‘’Ξυπεταιών’’ και στις εφημερίδες ‘’Μικρασιατική Ηχώ’’ και  ‘’Σινασίτικη Φωνή’’.

-Δύο κείμενά του σχετικά με το ίδιο θέμα, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό  ‘’Παράδοση και Τέχνη’’ του συγκροτήματος  ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΔΟΛΤ.

-Παρουσίασε τους χορούς της  Σινασού  στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο της  ΔΟΛΤ-ΟΥΝΕΣΚΟ, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 2006, σε  Σεμινάριο της  Χορολογικής Εταιρείας  Πατρών το 2008 και σε Σεμινάριο του Κέντρου Λαογραφίας  Εκπαιδευτικών Νομού Μαγνησίας, το 2009, με τον Καθηγητή  Γιάννη Πραντσίδη στη Σκοτίνα Πιερίας και με ακροατές  δασκάλους παραδοσιακών χορών .

-Δίδαξε  τους χορούς της Σινασού, σε διάφορα χορευτικά συγκροτήματα,  όπως των Δήμων Καλλιθέας, Κερατσινίου, Χαïδαρίου, Αλίμου, Νέας Αρτάκης, του Κολλεγίου Αθηνών και διαφόρων άλλων  Συλλόγων,  καθώς και στο Λύκειο Ελληνίδων, το οποίο τους  παρουσίασε το 2003 στο ΗΡΩΔΕΙΟ.

-Ήταν  υπεύθυνος διδασκαλίας  των τραγουδιών και  των  χορών της Σινασού, σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές ‘’Μουσική  Παράδοση’’  στην   ΕΤ-1   του Παν. Μυλωνά,  οι οποίες είχαν εξαιρετική επιτυχία, καθ’ ομολογία  πολλών ηλικιωμένων σινασιτών Πρώτης γενιάς,  με το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Καλλιθέας, υπό   τον  χορ/σκαλο   Βασ.Καρφή.

-Παρουσίασε τα τραγούδια και τους χορούς της Σινασού, σε ομιλία του στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.  της Νέας Ιωνίας.

-Την τελευταία περίοδο, οι προσπάθειές του κατατείνουν στη έκδοση σε CD όλων των τραγουδιών της Σινασού για τη διάσωσή τους, με τη βοήθεια βεβαίως ενός επίσημου φορέα, χορηγού δηλαδή, που θα αναλάβει και την οικονομική υποστήριξη του εγχειρήματος.

24grammata.com- free ebook

[κατέβασέτο]