ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Για τον Πάμπο

 

Layout 1ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Για τον Πάμπο

για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του Πάμπου Φιλίππου, καθώς και κριτικές των έργων του κλικ εδώ

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Η αλήθεια και τ΄ωραίο, το προοπτικό βρίσκεται στα πιο ταπεινά σημεία. Έτσι και οι πόνοι και τα φτερά αγγέλων στα αδιόρατα των βιβλίων. Οι πόνοι του Φιλίππου είναι ο τοκετός και οι οδύνες τους για τις βροχές που μας κατακλύσαν. Στ΄αριστερά της καρδιάς θα βρεις μια ιδεολογία χαμένη, μια ανθρωπιά που θα σ΄αφήσει μονάχο. Σαν τα παιδικά παραμύθια, τα παραπλανημένα δράματα, μια ανυπολόγιστη συμπαράσταση στην καταδικασμένη περιπέτεια. Ο Φράνσις Μπέικον ισχυρίζεται πως το παιχνίδι είναι ολότελα χαμένο και όλο ζωγραφίζει τη βαθύτατη νύχτα των ατελιέ. Οι ποιητές όμως τραβούν το δρόμο και σηκώνουν τα οδοφράγματα.

Ο Φιλίππου είναι φωνή σπασμένη, μια από εκείνες τις κραυγές που συμβαίνουν αθώες και βαθιές μες στον αιώνα των θορύβων. Ο άνδρας στις φωτογραφίες, ο ωραίος άγρυπνος κάτω από τις μεσαιωνικές γεωμετρίες κρατά τη μορφή του ενιαία και απαράλλαχτη. Γνώστης του δράματος αφήνεται στο βωμό. Ο άνδρας στις φωτογραφίες παραχωρεί μια ευθεία ομολογία αποδίδοντας στο λόγο μια διάσταση υψηλότερη. Να υπερβαίνει λέει, εκείνος, την επικοινωνία, να είναι ακόμη παραπάνω από μεταφορές σιωπής ή σημασίες εφήμερες, στα όρια πια του σώματος.

Ο Φιλίππου θα συνδέσει για πάντα το σώμα και το λόγο και το αίσθημα, ακολουθώντας τις προτροπές των μεγάλων, ψυχικών ποιητών.Οι σκοτωμένοι δεν μιλούν, δεν στοχάζονται ποτέ. Ετούτος ο φόβος δοκιμάζει τις ψυχές, τις πιο αγνές. Και είναι στ΄αριστερά της καρδιάς, στην ψυχή είναι, πέρα από το νου που φτιάχνονται πάντα τα καταφύγια.