στον Υμηττό

 coverφωτογραφίες: Γιώργος Πρίμπας

δείτε όλο το οδοιπορικό  Κατεβάστε το εδώ

   24grammata.com/ free ebook

Δείτε όλα τα φωτογραφικά οδοιπορικά του Γιώργου Πρίμπα στη νέα κατηγορία μας Ε10 Φωτογραφικά Albums

O Υμηττός (παρατσούκλι: Τρελός) χωρίζει το λεκανοπέδιο της Αττικής (δυτικά του) από την πεδιάδα των Μεσογείων (ανατολικά του). Το βόρειο όριό του είναι ο Σταυρός Αγίας Παρασκευής ενώ το αντίστοιχο νότιό του η περιοχή Βλάχικα της Βάρης (σύμφωνα με τo αρχείο εδώ και τη wikimapia) αλλά θα ήταν ορθότερο να συμπεριλάβουμε στον ευρύτερο όγκο του και το ύψωμα μεταξύ των Βλάχικων της Βάρης και της νότιας ακτογραμμής της Βουλιαγμένης (τα λιμανάκια Βουλιαγμένης ). Έχει ύψος σήμερα (ήτοι μετά τα έργα οδοποιίας και διευθέτησης της κορυφής του στα μέσα του προηγούμενου αιώνα) 1020 μέτρα.
Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαιότερη Υμησσός και το παρατσούκλι Τρελός σε παραφθορά του γαλλικού tres long (πολύ μακρύς) κάτι που αμφισβητείται (περισσότερα: εδώ).
Το παρόν είναι το τρίτο φωτογραφικό αφιέρωμα του 24Γράμματα στον Υμηττό (τα προηγούμενα: εδώ κι εδώ). Ένα βουνό με πλήθος θρησκευτικών χριστιανικών μνημείων (τα οποία δυστυχώς χτιστήκανε πάνω σε θρησκευτικούς χώρους της αρχαίας ελληνικής θρησκείας), όμορφα (παρά τις καταστροφές λόγω πυρκαγιών) δάση, έναν τεράστιο αριθμό σπηλαίων (ενδεικτικά: εδώ), πολλά από τα οποία συνδέονται με την επιφάνεια είτε μέσω του κενού που σχηματίστηκε από την πτώση της οροφής τους (όπως του Σπηλαίου “Συκιά” και της κορωνίδας των φυσικών του μνημείων: της “λίμνης της Βουλιαγμένης” στο νότιο άκρο του, φωτογραφίες από τα οποία περιλαμβάνονται στο παρόν) είτε μέσω κάθετων ρηγμάτων μη εύκολα προσπελάσιμων (όπως του σπηλαίου “Νυμφολήπτου ή Πανός ή Αρχεδήμου” του παρόντος) και μία θέα απλά μοναδική!

Γιώργος Πρίμπας
Δεκέμβρης 2015