H ιστορία του συγκροτήματος Socrates Drank Τhe Conium (Socrates)

24grammata.com/ τραγούδι

 

H ιστορία του συγκροτήματος  Socrates Drank Τhe Conium (Socrates)
Το συγκρότημα Socrates Drank Τhe Conium και αργότερα χάριν συντομίας Socrates, δημιουργήθηκε το 1970.

Ήταν η εποχή της μεγάλης μουσικής έκρηξης στο χώρο του rock. Μιας έκρηξης που ξεπήδησε από το κίνημα των hippies και τη γενιά της αμφισβήτησης και είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση στο μουσικό στερέωμα καλλιτεχνών που έμειναν αξεπέραστοι και κλασσικοί.

Ο Γιάννης Σπάθας και ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ήταν τότε συμμαθητές στο 3ο Γυμνάσιο του Πειραιά. Η κοινή τους αγάπη για τη μουσική τους έκανε αχώριστους φίλους και μαζί έφτιαξαν το πρώτο τους ερασιτεχνικό συγκρότημα με το όνομα Persons.

Με το συγκρότημα αυτό ηχογράφησαν τρία singles και έπαιξαν σε γνωστά club και συναυλίες. Μέχρι το 1969 η μουσική ήταν γι’ αυτούς ένα απλό χόμπι. Ο Γιάννης ήταν πλέον φοιτητής στην Ανωτάτη Εμπορική και ο Αντώνης φοιτητής της Αγγλικής Φιλολογίας. Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους έγινε όταν άκουσαν τη μουσική του Jimi Hendrix που τους εντυπωσίασε τόσο, ώστε αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική. Το ταλέντο στην κιθάρα του Γιάννη αναπτύχθηκε ραγδαία πάνω στα ακούσματα του Hendrix και πολύ σύντομα το όνομα του Γιάννη Σπάθα έγινε συνώνυμο της rock κιθάρας.

Το τελείως προσωπικό παίξιμο του Αντώνη στο μπάσο, η ιδιαίτερη φωνή του και η σκηνική του παρουσία συμπλήρωσε την εικόνα και, με την προσθήκη του Ηλία Μπουκουβάλα στα ντραμς, σχηματίστηκε η πρώτη μορφή των Socrates. Οι πρώτες τους εμφανίσεις έγιναν στο κλαμπ Κύτταρο της οδού Ηπείρου, το οποίο έγινε και η έδρα των Socrates. Η περίφημη συναυλία στο γήπεδο του Σπόρτινγκ τα Χριστούγεννα του 1970, τους καθιέρωσε σαν το καλύτερο ελληνικό rock συγκρότημα και τους άνοιξε το δρόμο για την μετέπειτα μεγάλη καριέρα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1971 βρίσκει τους Socrates στην Ολλανδία. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα τους άλμπουμ με τίτλο “Socrates drank the conium” και “Taste of conium” και έχουν αρχίσει την πρώτη τους περιοδεία στην Ευρώπη. Παίζουν σε όλα σχεδόν τα γνωστά ολλανδικά club, με κατάληξη το περίφημο Paradiso του Amsterdam, όπου παίρνουν τον τίτλο του group του μήνα. Το καλοκαίρι επιστρέφουν στην Ελλάδα και ετοιμάζουν την καινούργια τους δουλειά. Ο drummer Ηλίας Μπουκουβάλας αποχωρεί από το σχήμα και τη θέση του παίρνει ο Γιώργος Τρανταλϊδης, ένας πολύ σημαντικός drummer, ο οποίος αργότερα έκανε αξιόλογη καριέρα στο χώρο της jazz μουσικής.

Οι Socrates έχουν βρει πλέον το δρόμο τους στη μουσική και έχουν δημιουργήσει το δικό τους προσωπικό στιλ, ένα είδος rock με ελληνικά στοιχεία που τους καθιστά μοναδικούς.

Για τις ανάγκες του καινούργιου δίσκου χρειάζονται μια ακόμα κιθάρα και έτσι προστίθεται στο τρίο Σπάθα, Τουρκογιώργη, Τρανταλιδη και ο κιθαρίστας Κώστας Δουκάκης. Ως κουαρτέτο πλέον, οι Socrates κυκλοφορούν έναν από τους καλύτερους δίσκους τους, το καταπληκτικό On the wings. Το 1973 το On the wings γίνεται, σύμφωνα με το περιοδικό Billboard, νούμερο ένα στην πόλη της Georgia των Ηνωμένων Πολιτειών, και οι Socrates παίρνουν καταπληκτικές κριτικές από τον αμερικανικό τύπο και το ραδιόφωνο.

Οι Socrates μαθαίνουν τα καλά νέα στο Παρίσι όπου βρίσκονται για εμφανίσεις καλεσμένοι της γαλλικής Polygram. Εκεί συναντούν τον Βαγγέλη Παπαθανασίου που τους προτείνει να γίνουν το συγκρότημα του για την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Οι Socrates δέχονται κι έτσι ξεκινά μια φιλία και μια συνεργασία διαρκείας, με το Βαγγέλη παραγωγό του κλασσικού τους album Phos.

Η ηχογράφηση γίνεται το 1976 στο Orange studio στο Λονδίνο. Το album κυκλοφορεί σε Ευρώπη και Αμερική και γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το συνθετικό τους ταλέντο μας δίνει μοναδικά κομμάτια όπως τα κλασσικά Starvation, Killer, Queen of the universe. Ο ήχος των keyboards του Βαγγέλη Παπαθανασίου δίνει ένα καινούργιο χρώμα στο group. Το παίξιμο του Γιάννη Σπάθα στο κομμάτι Mountains, επηρεασμένο από τα περήφανα κλαρίνα της Ηπείρου τον τοποθετεί στο πάνθεον των μεγάλων μουσικών.

Η διαρκής μελέτη των σύγχρονων μουσικών στιλ τους κάνει βιρτουόζους και κινεί το ενδιαφέρον μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, της Μαρίας Φαραντούρη.

Το 1978 αποχωρεί ο drummer Γιώργος Τρανταλίδης και τη θέση του παίρνει ο Νίκος Αντύπας. Με τη σύνθεση αυτή συνεχίζουν τις ηχογραφήσεις: Το 1978 ηχογραφούν το άλμπουμ Waiting for something. Το 1979 ηχογραφούν το Breaking through και φεύγουν για τη Μεγάλη Βρετανία, προσκαλεσμένοι από το γνωστό παραγωγό Vic Copersmith Heaven.

Εκεί παίζουν στο κλασσικό club Dingwalls, ένα club από το οποίο ξεκίνησαν μεγάλοι καλλιτέχνες του rock, όπως ο Eric Clapton, ο Jimmy Page, οι Who κ.α. και κάνουν μεγάλη εντύπωση.

Αμέσως υπογράφουν παγκόσμιο συμβόλαιο με την εταιρεία Virgin και μπαίνουν στο στούντιο για την ηχογράφηση του άλμπουμ Plaza. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Αντώνη Τουρκογιώργη σε συνεργασία με τον στιχουργό του Eric John, Gary Osbourne. Το album αυτό, αν και ηχογραφήθηκε το 1983, παραμένει πρωτοποριακό ακόμη και σήμερα. Για την προώθηση του άλμπουμ οι Socrates έκαναν μια μεγάλη περιοδεία με το γκρουπ των U.F.O. σε εικοσιτέσσερις πόλεις της Αγγλίας και της Σκωτίας, με αποκορύφωμα το περίφημο Hammersmith Odeon, την αντίστοιχη σκάλα του Μιλάνου για τα rock συγκροτήματα.

Από το 1986 μέχρι σήμερα το group σταμάτησε την ενεργό του δράση και τα μέλη του ακολούθησαν ξεχωριστές, εξίσου επιτυχημένες καριέρες. Ηχογραφώντας τους προσωπικούς τους δίσκους όπως παίζοντας ως session μουσικοί με μεγάλους καλλιτέχνες Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Παπαθανασίου, Λοΐζο, Μαρκόπουλο, Καραΐνδρου, Αλεξίου, Νταλάρα, Σαββόπουλο, Φαραντούρη, κ.α. προσφέροντας τον δικό τους ξεχωριστό ήχο στην ελληνική μουσική.

Προς μεγάλη έκπληξη και ευχαρίστηση του κοινού τους, οι Socrates αποφασίζουν να ενωθούν για λίγο και έτσι το καλοκαίρι του 1999 αλλά και το 2000 ξεκινούν μίνι περιοδείες, δίνοντας την ευκαιρία στους μεγαλύτερους να τους θυμηθούν αλλά και στους μικρότερους να τους γνωρίσουν.

Την εποχή εκείνη, το group με τους πιο φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα κυκλοφορεί το πρώτο ζωντανά ηχογραφημένο album στην τριαντάχρονη ιστορία του, με υλικό από τις συναυλίες που έδωσαν το καλοκαίρι τοου 1999, στο θέατρο του Λυκαβηττού (23 Ιουνίου 1999), στα Ιωάννινα (27 Αυγούστου 1999) και στην Πετρούπολη (2 Οκτωβρίου 1999).

Στο album αυτό υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι, το “Justice”, τέσσερις διασκευές σε τραγούδια του Jimi Hendrix και οι κλασσικές τους επιτυχίες “Starvation”, “Mountains” . Η παραγωγή και η επιμέλεια παραγωγής έγινε από τον Γιάννη Σπάθα, τον Αντώνη Τουρκογιώργη και τον Γιώργο Τρανταλίδη.

Από το πρώτο άκουσμα γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η φθορά του χρόνου δεν άγγιξε τη μουσική τους και ακούγονται τόσο πρωτοποριακοί όσο και πριν από τριάντα χρόνια.
http://spathas.webs.com