Αλμανάκ 2015 – Ο σεισμός του Νεπάλ –

νεπαλγράφει ο Απόστολος Θηβαίος

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Στις 25 Απριλίου του 2015 ένας τρομερός σεισμός ισοπεδώνει το Νεπάλ. Περίπου εννέα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ενώ πάνω από 23000 τραυματίζονται. Η έλλειψη υποδομών, το ανύπαρκτο, κρατικό σχέδιο για ένα γεγονός ανάλογης εμβέλειας, η αδυναμία των εθνικών δυνάμεων να υποστηρίξουν το δοκιμαζόμενο πλήθος συνιστούν μερικούς μόνο από τους λόγους για τους οποίους η παγκόσμια κοινότητα ευαισθητοποιείται. Διασώστες από σχεδόν όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ σπεύδουν στα σημεία της καταστροφής, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση και να διασωθεί ο μέγιστος, δυνατός αριθμός ατόμων. Υπαίθρια νοσοκομεία, αυτοσχέδιες καύσεις ανθρώπινων σωρών, μια ολόκληρη πόλη παραδομένη στις καταστροφές. Αξιοθέατα που μετρούσαν ήδη παρουσία ενός αιώνα, εμβληματικά σύμβολα τα της περιοχής καταστρέφονται ολοσχερώς κατά τη διάρκεια πενήντα, τρομακτικών δευτερολέπτων.
Ερυθρός Σταυρός αλλά και παγκόσμιοι οργανισμοί διαθέτουν κεφάλαια και τεχνικά μέσα για την ανακούφιση των πληγέντων. Οι δωρεές, οι δημόσιες εκδηλώσεις συμπόνιας, οι μικρές και οι μεγάλες ιστορίες όσων επέστρεψαν από την κόλαση του Νεπάλ διαμορφώνουν την ατμόσφαιρα των πρώτων ημερών μετά το σεισμό. Διεξάγονται συζητήσεις για την αναδιάρθρωση της αντισεισμικής θωράκισης των πόλεων, οι προτάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η επιστήμη που ως τότε αποτελούσε το μοναδικό συνομιλητή και αποφασιστικό παράγοντα διαμόρφωσης διεθνών πολιτικών καλείται να εμπλουτίσει με γνώση και τεχνικό εξοπλισμό την ντόπια κυβέρνηση. Στους δέκτες μας φθάνουν συγκλονιστικές ιστορίες προσώπων που βίωσαν τα γεγονότα. Το ενδιαφέρον θα εξαντληθεί τις επόμενες μέρες του σεισμού ώσπου να κοπάσει κάθε θόρυβος σχετικά. Τα συνεργεία αποσύρονται, τα τηλεοπτικά μέσα σταθεροποιούν τον αριθμό των νεκρών και περνούν στο επόμενο θέμα. Η αλεξανδρινού τύπου ζωή μας περιλαμβάνει έρωτες, μοιχείες, παράδοξες συμβιώσεις με μοντέρνα και αδοκίμαστα ιδεολογήματα. Οι ξέφρενοι χρόνοι μας, τα ρεκόρ που θηρεύουμε διαρκώς με μια εμμονική διάθεση δεν αφήνουν χώρο για τα γεγονότα του Απριλίου. Αργά αλλά σταθερά το Νεπάλ εγκαταλείπεται ολοκληρωτικά στη σκληρή του μοίρα. Όσοι κάποτε έζησαν εκεί τώρα περνούν δικαιωματικά στην ιστορία. Η πόλη όμως, αυτοί οι χωρικοί που διασχίζουν δρόμους και παρατηρούν λυπημένοι τους σωριασμένους ναούς προσωποποιούν το θάρρος και την υπομονή μιας ολόκληρης κοινωνίας όταν βρεθεί ενώπιων των φασμάτων του πιο πραγματικού κινδύνο.
Περισσότερο απ΄όλα θα παραμένει διαχρονικά συγκλονιστική η εικόνα εκείνων που αναλαμβάνουν να εκκαθαρίσουν την πόλη απ΄τους νεκρούς της. Με την ίδια στοργή που αποθέτουν ένα άψυχο σώμα, έτσι τιμούν το Διεθνές Έτος εδάφους, κατά κόσμον 2015 οι κάτοικοι του Νεπάλ. Στους πρόποδες των θρυλικών βουνών, ψηλά στα στόμια των ηφαιστείων στέκουν τ΄απόφωνα αυτού του κορυφαίου, φυσικού γεγονότος που θα στιγματίζει και θα θρέφει πάντα ως μέγεθος και στάθμη τους κατάλληλους επιστημονικούς κλάδους της εξειδικευμένς παγκόσμιας ανθρωπολογίας.