Εγχειρίδιο κουκλοθεάτρου: Ένα βοήθημα για εκπαιδευτικούς και γονείς, 2016 -Εκδόσεις Soap (ISBN:978-618-80852-7), Ελένη Γεωργίου

Εγχειρίδιο κουκλοθεάτρου: Ένα βοήθημα για εκπαιδευτικούς και γονείς, 2016 –Εκδόσεις Soap (ISBN:978-618-80852-7).

Το κουκλοθέατρο, όπως κάθε μορφή θεάτρου και πολύ περισσότερο όπως κάθε τέχνη, συνδέεται με την ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από μια συμβολική γλώσσα φαντασιακού χαρακτήρα ερχόμενος αντιμέτωπος με τον καθημερινό κόσμο και την πραγματικότητα. H γνωριμία των παιδιών με τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, η ψυχική και σωματική τους έκφραση μέσα από το παιχνίδι, η ανάπτυξη της γλωσσικής και παραγλωσσικής επικοινωνίας, η ένταξη στην ομάδα και η απόκτηση των πρώτων αισθητικών εμπειριών, η παρακολούθηση κουκλοθεατρικών παραστάσεων και η ανάπτυξη δυνατοτήτων κριτικού λόγου για την πρόσληψη του κουκλοθεατρικού θεάματος διδάσκονται στο πλαίσιο του παιχνιδιού του κουκλοθεάτρου.

Το κουκλοθέατρο βοηθάει το παιδί να χτίσει σταδιακά τη γνώση και να ανακαλύψει τον κόσμο, μέσα από την κατασκευή φανταστικών ρόλων, προσφέροντας ενέργεια και νόημα σε αντικείμενα και αναπαριστώντας κοινωνικές, γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Μέσα από το σύμβολο (κούκλα ή αντικείμενο, υλικό, μέγεθος, χρώμα, είδος), προετοιμάζει το παιδί για την κατανόηση και αποδοχή των ετεροτήτων.

Σαν εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού εφαρμόζεται σε όλες τις καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις όπως η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, η συμμετοχική διαδικασία, η βιωματική προσέγγιση, η διαθεματικότητα, καθώς από τη φύση του αποτελεί το πλέον πρόσφορο πεδίο. Εφαρμοσμένο στο προσχολικό – σχολικό πρόγραμμα επαγωγικά, ο εκάστοτε εκπαιδευτικός, ξεκινώντας με δραστηριότητες απλές, οργανώνοντας το υλικό του, προβλέποντας εναλλακτικές μαθησιακές διαδρομές, που να ανταποκρίνονται στις διακυμάνσεις του ρυθμού ανάπτυξης των παιδιών, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προχωρήσει σταδιακά σε δραστηριότητες περισσότερο σύνθετες με άριστο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Μέσα από τη διαδικασία της διδασκαλίας σε προσχολικούς, σχολικούς χώρους, χώρους επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων, γεννήθηκε η ανάγκη για έναν σύντομο κι εύχρηστο οδηγό, ιδανικό για γονείς, εκπαιδευόμενους κι εκπαιδευτικούς, που θα δώσει το πρώτο κλειδί για την τέχνη του κουκλοθέατρου.