Κάρλος Γκαρδέλ (Carlos Gardel)

carlos gardelγράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Ερευνητές ιστορικοί διαβεβαιώνουν στις μέρες μας πως ο ελληνικός Όμηρος γεννήθηκε στο νησί της Χίου. Ωστόσο τους καιρούς εκείνους οι πόλεις που διεκδικούσαν την καταγωγή του  υπήρξαν οχτώ.

Αν και στην περίπτωση του Γκαρδέλ δύο μόνο πόλεις διεκδικούν τη φήμη της πατρίδας του σπουδαίου, Αργεντινού καλλιτέχνη, αρκούν για τους τόνους μελανιού, γραμμάτων, δημόσιων συζητήσεων, συνεδρίων, ημερίδων και συμποσίων που έλαβαν χώρα μετά το θάνατό του γύρω απ΄το θέμα αυτό.

Η Πυθία του μαντείου με τους αμφιλεγόμενους χρησμούς της θα μπορούσε να δώσει τη λύση. Ή μάλλον μια διόλου λανθασμένη κατεύθυνση πως η πόλη που γεννήθηκε το Κάρλος Γκαρδέλ έχει ένα όνομα που αρχίζει από “τ”.

Αναφορικά με το θέμα μια άκρως διαφωτιστική μελέτη “Ο Κάρλος Γκαρδέλ – Αναμνήσεις απ΄τη Γαλλία” των Χουάν Κάρλος Εστεμπάν, Μονίκ Ρουφιέ και Ζορζ Γκαλοπά, προικισμένη με ιστορική συνέπεια, προσοχή και μεθοδικότητα στην καταγραφή των πληροφοριών, καταθέτει μια αδιαμφισβήτητη θέση η οποία και μπορεί να συνεισφέρει πραγματικά στον εμπλουτισμό των βιογραφικών στοιχείων του Κάρλος Γκαρδέλ.

Αδημοσίευτα ντοκουμέντα και μαρτυρίες συνθέτουν το περιεχόμενο του βιβλίου. Στις σελίδες του η σοβαρότητα, η αντικειμενικότητα, η ψύχραιμη θεώρηση των γεγονότων κάνουν τη διαφορά και καθιστούν τις καταγεγραμμένες απόψεις του εξαιρετικά αξιόπιστες.

Οι δημιουργοί του βιβλίου μπορούν να υπερηφανεύονται πως συνέβαλαν τα μέσιτα στην αποκάλυψη της αλήθειας γύρω απ΄το ζήτημα της καταγωγής του σπουδαίου και αγαπημένου Ζορζάλ.

Τα γεγονότα του έργου μιλούν από μόνα τους: Ο Κάρλος Ρομοάλντ Γκαρδές, ο κατοπινός Κάρλος Γκαρδέλ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1890 στο μαιευτήριο  La Grave μιας πόλης που τ΄όνομά της αρχίζει απ΄το γράμμα “τ”

 

Ας φτιάξουμε έναν θεό απ΄εκείνα που θέλαμε να γίνουμε και δεν κατορθώσαμε ποτέ. Ας του χαρίσουμε τ΄όνειρο και τα φτερά. Ας βρούμε για εκείνον ένα όνομα, ένα χαμόγελο, μια φωνή που θα ζει για πάντα μες στους αιώνες, ας προσφέρουμε τις στάχτες της στη μοίρα.

 

 

Ο Κάρλος Γκαρδέλ υπήρξε ένας αληθινός μύθος. Εκπρόσωπος μιας τάξης, μιας εποχής, μιας ολόκληρης μυθολογίας στάθηκε παρηγοριά για τη βυθισμένη στη λάσπη και τη δυστυχία Μπόκα, στάθηκε στοιχείο αντοχής απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα της αργεντίνικης κοινωνίας. Ο Γκαρδέλ συνιστα εκεινο το πρόσωπο που μεταλαβαίνει την ομορφιά του κόσμου και της ζωής, φορέας ενός σύμπαντος, μιας μουσικής, μιας τέχνης σπουδαίας και αισθαντικής.

Τα λόγια του, οι επισημάνσεις του, τα σχόλιά του για την Αργεντινή, την κοινωνία και τους ανθρώπους της επιζούν ως σήμερα. Ακριβώς επειδή αποτελούν κατ΄ουσίαν μια κατατοπιστική σύνοψη της μεγαλειώδους προσωπικότητας που αποτέλεσε ο ίδιος, θυσιασμένος στην ιδέα της ομορφιάς.

Αυτή η κοινωνική ομάδα που ενσωματώνει στι μέρες μας την αφορμή και το υλικό ενός μύθου, καθώς και η μορφή που το εκφράζει, θα πρέπει να συμβιβάσουν όλα εκείνα τα συνθετικά ή αντιθετικά στοιχεία που μπορούν να σφραγίσουν την ίδια μας τη μοίρα.

 

Η ιδέα του μύθου υπονοεί και εμπεριέχει την ιδέα της ομορφιάς, μιας φυσικής και καλλιτεχνικής αρμονίας που εμπνέει τον θαυμασμό και γεννά την απόλαυση.  Η μόνη προοπτική που κατάγεται απευθείας απ΄τον κόσμο των αισθήσεων.
Η ομορφιά φθάνει κοντά μας μέσα από την αρμονία ενός προσώπου ή ενός αντικειμένου, διαμέσου των ήχων, των λέξεων, των τραγουδιών.

 

Η ομορφιά δεν είναι τίποτε άλλο απ΄το είδωλο που χαμογελά, φτιαγμένο πάντα για την αγάπη, φτιαγμένο από πίστη.

 

Η ομορφιά ενυπάρχει σε όλα εκείνα τα στοιχεία που οι κάτοικοι του Ρίο ντε λα Πλάτα ονομάζουν “πίντα” και αφορά στο χαμόγελο, το νύσιμο, το συναίσθημα, τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, τις χειρονομίες, ίσως ολόκληρο το φάσμα της έκφρασης.

 

Η ομορφιά συντηρεί τον μύθο, τον καθιστά συναρπαστικό, ανταλλάξιμο, γοητευτικό, μια πραγματική πλάνη που κρατά αμείωτο το ρυθμό και την έντασή της.