Σχήμα και Πάθος στη Μουσική Μπαρόκ.

Δημήτρης Συκιάς
24rammata.com/ free ebook
[κατέβασέτο]

O Δημήτρης Συκιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πιάνο με τους Γ. Μάνεση, Δ. Καρά και Ε. Τραγάνα, Ανώτερα Θεωρητικά με τον Δ. Μηνακάκη, Σύνθεση με τον Θ. Αντωνίου και παρακολούθησε σεμινάρια: Μουσικής Πληροφορικής με τον Θ. Ρικάκη στο ΚΣΥΜΕ και Σύνθεσης στο Darmstadt της Γερμανίας και στο Kazimierz Dolny της Πολωνίας με τους Κ. Penderecki , J. Kramer και L. Andriessen.Έχει γράψει έργα για ορχήστρα, διάφορα μουσικά σύνολα, σόλο όργανα και Computer Music. Έχει διδάξει Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας και στο ωδείο “Μουσικοί Ορίζοντες”. Σήμερα διδάσκει Θεωρητικά στο ωδείο Πετρούπολης. Διετέλεσε έκτακτος συνεργάτης στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατηρεί τα ιστολόγια:  http://3euk1l4.blogspot.com/ και  http://3euk1l4-edu.blogspot.com/.

... (από τον επίλογο) …Ο Διαφωτισμός ενεθάρρυνε μια πιο «φυσική» έκφραση στη μουσική, το προσωπικό συναίσθημα
και την έμπνευση του συνθέτη. Η Θεωρία των Συναισθημάτων και η κοσμολογική αντίληψη της μουσικής έγιναν λιγότερο πειστικές και μαζί τους η μουσική ρητορική άρχισε να παρακμάζει. Στο τέλος του 18ου αι. η Musica Poetica ήταν απλώς μια αναφορά στο Allgemeine Geschichte der Musik του Forkel.
Η μουσική είναι πρωτίστως μια τέχνη των φθογγικών σχέσεων. Μας φαίνεται συναρπαστικό και συνάμα γοητευτικό να προσδώσουμε σε αυτές τις σχέσεις κάτι περισσότερο και να δημιουργήσουμε σχέσεις σχέσεων με άλλους τομείς του επιστητού αλλά και του μυστηριακού, πολλές φορές και του άφατου. Τότε όμως δε μιλάμε για μουσική αλλά για μεταμουσική.34 Μπορεί κανείς
να συγκινηθεί εξ ίσου βαθιά είτε ακούγοντας την άρια Erbarme dich, mein Gott, είτε μελετώντας
το Θεμελιώδες Θεώρημα της Άλγεβρας! Αυτό δε μειώνει καθόλου το μεγαλείο της μουσικής, αντιθέτως το εξαίρει, όπως το σύμπαν δεν χάνει καθόλου από την ομορφιά του όταν το ερμηνεύουμε με βάση τα μαθηματικά. Αυτό ίσως είναι και το μόνο Μυστήριο! Από την άλλη με πολύ σπουδή και προσοχή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε θεωρίες σαν τη μουσικορητορική που αναπτύξαμε ανωτέρω. Να κατανοήσουμε τη μουσική μιας εποχής, πέρα από το δικό μας, και με τον τρόπο που την κατανοούσαν τότε. Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις θα παραμείνουν ανέπαφες.

24rammata.com/ free ebook
[κατέβασέτο]