Γκέοργκε Γκρος

γράφει ο Απόστολος Θηβαίος

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Οι άρπαγες κύριος και κυρία Μπέρναρντ Τζέιμς συχνάζουν στα καλύτερα καφέ της Βιέννης. Συζητούν με τις ώρες για την τιμή του βαρελιού και την αξία της πλατίνας. Οι φίλοι τους κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κοινωνική ιεραρχία. Φορούν πάντα ρούχα ζεστά και ακριβά, μεταξωτά υφάσματα και πόρπες από καθαρό ασήμι. Ανταλλάζουν δεσμίδες χρήματα, πληροφορίες, αστεία για την εργατική τάξη που παρελαύνει λυπημένη ενώπιών τους. Τίποτε δεν φοβούνται. Οι περιουσίες τους αρκούν για να ζήσουν μια άνετη ζωή. Οι διασυνδέσεις τους είναι κατάλληλες ώστε να γνωρίζουν εκ προοιμίου τις διεθνείς εξελίξεις. Ο κύριος Μπέρναρντ μοιάζει πολύ με τον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και γι΄αυτό το λόγο και μόνο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης μες στους κόλπους της καλής, βιενέζικης κοινωνίας. Οι άρπαγες καραδοκούν πίσω απ΄τα τζάμια των εκλεπτυσμένων ζαχαροπλαστείων, σχεδιάζοντας και καταπνίγοντας επαναστάσεις. Μονάχα τα παιδιά φοβούνται κάπως μια και πιστεύουν πως απ΄τις μελλοντικές γενιές θα προκύψει η πτώση τους. Όμως αρκετά με τέτοιες θλιβερές σκέψεις κύριε Μπέρναρντ. Η τιμή του χρυσού καλπάζει ξέφρενη. Οι δείκτες του χρηματιστηρίου είναι ηλεκτρισμένοι, πλησιάζει βλέπετε ένας πόλεμος παγκόσμια εμβέλειας. Οι κύριοι γελούν με την καρδιά τους καθώς πολύ μακριά μια εξέγερση πληροφορούνται πως καταπνίχτηκε στο αίμα, στο αίμα.ι
Ο Γκέογκε Γκρος γεννήθηκε στην Αμερική του 1893. Ήταν χαράκτης γερμανικής καταγωγής. Έζησε στη Δρέσδη, το Βερολίνο, το Παρίσι. Μετά το Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο, όπου και ανέλαβε την έκδοση του σατιρικού περιοδικού Pleite. Κυνηγήθηκε από τις αρχές και φυλακίστηκε για τις αιρετικές, τις αντιμεταρρυθμιστικές του προτάσεις. Λιθογραφίες, σκίτσα με πένα, γελοιογραφίες της κυρίαρχης, οικονομικής τάξης διαμορφώνουν το έργο του. Βαθύτατα αντιπολεμικός ο Γκρος χαρακτήρισε με το έργο του την ανάγκη για αντίθεση στο κυρίαρχο αίσθημα.

Οι άρπαγες κύριος και κυρία Μπερνάρντ ονειρεύονται έναν κόσμο κατακλυσμένο από την πειθήνια, εργατική τάξη. Οι σημερινοί στρατιώτες, έτσι διαλυμένοι μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό, έμψυχο δυναμικό για το καινούριο μέτωπο της βιομηχανίας. Οι γκρίζες ζώνες θα ΄ναι πια ολόκληρες πόλεις με σκυφτούς εργάτες και την πολύ χαρούμενη έκφραση της αιώνιας, βιομηχανικής κερδοφορίας.Αυτοί οι κτηνώδεις επιβήτορες μπορούν με σιγουριά να προστατεύσουν τα συμφέροντα που απειλούν τα ποιήματα και το πείσμα της καρδιάς.Το ζεύγος Μπέρναρντ άλλοτε αναλαμβάνει την κατασκευή όλμων και άλλοτε πάλι παράγει εξαρτήματα αυτοκινήτων μάρκας Φορντ. Η παραγωγή υψώνεται σε χιλιάδες κομμάτια. Το ζεύγος Μπερνάρντ είναι τότε ευτυχισμένο. Και έχει όλο τον καιρό για να μεταφέρει τόνους σκραπ στα ευρωπαϊκά λιμάνια, κερδίζοντας εκατομμύρια.
Ο Γκρος θα νικηθεί ως καλλιτέχνης. Θα αποστασιοποιηθεί από το πολιτικό έργο της καρικατούρας και θα στραφεί στο ρομαντισμό με μικρή επιτυχία. Ο καιρός της νέας αντικειμενικότητας, ο καιρός του Ότο Ντιξ έχει πια περάσει ανεπιστρεπτί, αφήνοντας όμως σπουδαία δείγματα τέχνης βαθιά κοινωνικής.